4G

Piekarz

ZAKWAS
Mąka, woda i magia.
Podczas zajęć zapoczątkujemy życie żytniego zakwasu. Opowiemy, jak dbać o rozwój bakterii mlekowych i drożdży oraz jak wypiec pyszny aromatyczny chleb na domowym zakwasie żytnim.
Każdy z uczestników otrzyma przepis na wyśmienity bochen.
Przez kilka kolejnych dni po zajęciach będziemy pielęgnować własny zakwas, by wypiec z niego bochen i podzielić się nim z bliskimi.
Podczas zajęć spróbujemy różnych rodzajów chleba i masła - poszukamy duetów doskonałych.

12.10.2019 / SOBOTA / 10:00 – 12:00
Pracownia, ul. Szeroka 34/35 - 37
(wejście od strony ul. Grobla I)
Prowadzenie : Natalia Dąbrowska


PODPŁOMYKI
Chleb prymitywny. Mąka, woda i ogień. Cud.
Podczas zajęć przygotujemy aromatyczne podpłomyki.
Prostota i przyjemność. Poczujemy się jak plemię, wspólnie mieszając, lepiąc i piekąc. Powstaną wypieki klasyczne glutenowe ze starej odmiany pszenicy - samopszy, bezglutenowe oraz ziołowe. Zrobimy eksperymentalne podpłomyki na zakwasie żytnim.
Podczas zajęć spróbujemy leśnego miodu, konfitur - poszukamy dodatków idealnych.

20.10.2019 / NIEDZIELA / 10:00 – 12:00
Pracownia, ul. Szeroka 34/35 - 37
(wejście od strony ul. Grobla I)
Prowadzenie : Natalia Dąbrowska

- - -

Opłata : 20,00 zł
Zapisy : abaaske@ggm.gda.pl
Liczba miejsc ograniczona.