4G

Gotowanie wg Grassa - warsztaty

Termin: 08.09.2016, godz. 17.30 - 19.00
Prowadzenie: Judyta Warzecha
Miejsce: Gdańska Galeria Güntera Grassa, ul. Szeroka 34/35-37
Zapisy: atatarczuk@ggm.gda.pl

Po raz drugi serdecznie zapraszamy na warsztaty gotowania wg Grassa.
Günter Grass najbardziej znany jest ze swojej twórczości literackiej, ale był również utalentowanym rzeźbiarzem i grafikiem. Nie wszyscy jednak wiedzą o jego pasji do gotowania, która ujawniała się na kartach jego powieści, gdzie w bardzo smakowity sposób opisywał posiłki spożywane przez swoich bohaterów. Grass był wielbicielem kuchni kaszubskiej, której smaki poznał dzięki swojej mamie Helenie z rodziny Knoff. Kaszubki pochodzącej z Kosznajderii, czyli terenów położonych w trójkącie Chojnice – Tuchola – Kamień Krajeński.

Zapraszamy dzieci i dorosłych na warsztaty podczas których 'posmakujemy dzieciństwa Grassa'. Judyta Warzecha 'przeprowadzi' nas przez Gdańsk Güntera, poszukując w nim inspiracji historycznych i kulinarnych. Zachęci uczestników do 'projektowania jedzenia' tworząc rzeźby przedstawiające jedzenie. W końcu będzie sensualnie odkrywać różnorodności Gdańska – smakując i wąchając przyprawy, zioła i rośliny, z których przygotujemy posiłki znane Grassowi z dzieciństwa. Lemoniadę z ogórków, kompot z agrestu, ruchanki i plince.

Warsztaty przeznaczone są dla dzieci od 4 do 12 roku życia (dzieci powyżej 6 roku życia mogą pozostać bez opiekunów). 


Warsztaty odbywają się w ramach projektu Grassowanie2016 – cykl warsztatów i spotkań dedykowany niestandardowej edukacji kulturalnej.